Olivensorten Picual
Den mest almindelige olivensort i Spanien er Picual oliven. 50 procent af olivenlunde i Spanien er af denne art, og på verdensplan er det 20 procent, der er Picual oliven. I Spanien er det hovedsageligt i Andalusien og provinsen Jaén, at man dyrker denne sort. Picual oliventræer har en høj modstandskraft, og træerne producerer store og aflange oliven, der har en fedtprocent på op til 27 pct. Olivene har en høj koncentration af antioxidanter og polyphenol, der sikrer en sund og afbalanceret olivenolie. Picual olien er kraftig og frugtagtig med en smuk grøn farve. Den har en krydret og let bitter smag med frugtagtige aromaer af grønne urter, tomat og figen, grønt æble og frisk træ. Hvis olien er ung, har den også en skarphed. Det er en olie, der er meget populær hos både producent og forbruger.
Picual olivenolie er en af de mest stabile olivenolier i forhold til iltning og harskning, og så er det også den bedst egnede til brug ved høje temperaturer i madlavningen, da den bibeholder sine gode egenskaber, selv ved stegning med høje temperaturer.
Olivene har desuden et højt indhold af oliesyre, der er en af hovedkilderne til at sænke det dårlige kolesterol (LDL) og øge det gode kolesterol (HDL). Derfor er denne type olivenolie anbefalelsesværdig til folk med forhøjet kolesterol. Picual olien har også et højt niveau af polyfenoler, der reducerer iltning og fedtstoffer i blodomløbet og forhindrer, at de begynder at stoppe til. Derfor må vi konkludere, at Picual olivenolie er en af de sundeste typer olivenolie.